Senaste Nytt

Allra senaste nytt från resebranschen hittar du hos Travel Insider.


Lyxigt på MSC:s Splendida

Yachtclubgästernas egen restaurang ombord på MSC Splendida.

Vår egen personliga butler tar emot oss när vi stiger in i vår kabin. Kabinen är i vårt fall närmast att likna vid en juniorsvit - rymlig med bred dubbelsäng, soffa och fåtölj, arbetsbord och balkong med glasdörrar från golv till tak.

Läs mer>>>


Medelhavslyx med Azamara

Hamnen i Portofino, Italien

Du vaknar av att solen lyser in genom balkongdörren. Medan du har sovit din skönhetssömn i den gudomligt bekväma dubbelsängen har kapten Metropolis tyst och försiktigt guidat fartyget in i ännu en pittoresk Medelhavshamn.

Läs mer>>>


Venedig på vintern

I Venedig är det vattenburen transport som gäller.

Venedig är sannolikt en av de vackraste platserna i världen att starta en kryssning från. Inte minst för den självklara kopplingen mellan staden och vatten. Men kommer du bara för Venedigs skull är januari bäst.

Läs mer>>>


Kryssa på riktigt

Sol och bad är favoritaktiviteten för de flesta.

Finlandskryss har man ju gjort. Men hur skulle det vara att bli ett instängd på ett fartyg i en vecka? Trångt och tråkigt? Enahanda, med för mycket mat och feta människor? Långa köer när du ska av och brist på solstolar till havs? Trångt och gapigt i poolen? Vi reder ut begreppen.

Läs mer>>>


Hälsosam mat

I wok-baren på Windows Cafe är det bara att peka på de ingredienser du vill ha.

Många associerar kryssningar med mat. Mycket mat. Men på Azamaras fartyg går det bra att äta hälsosamt [på engelska].

Läs mer>>>


 

Matprovning på Viking Line

Tunna skivor ekologi till sjöss

Senast ändrad 16 April 2011

Ekologisk vårmeny på Viking Line.
Ekologisk vårmeny på Viking Line. [Foto: Jan Ohlsson]

Hur ska Östersjön kunna bli ett friskt hav att lämna till nästa generation? Det är en fråga att fundera över för dem som använder det; från företag, via färjeresenärer till seglare och jordbrukare.

Viking Line har länge försvarat sin rätt till grön ledartröja. Sedan 2009 har man varit samarbetspartner i Baltic Sea Action Group, vilket innebär en rad förpliktelser. Det kan var allt från att ta iland allt svart- grå- och länsvatten till att ha bidragit till ett sjösäkrare kommunikationssystem för trafikering av dessa känsliga vatten. Men det kan också vara som nu när Viking Line erbjöd på prov - en fullt ekologisk meny med ekologiska viner som komplement i Food Garden under april månad 2011 på samtliga fartyg. Det blir nog inte sista provet. Smakfullt är det att resa genom vatten där din fisk fångats. Men varför bara i april? Jo, det ska visa sig för den som orkar läsa vidare.

Närproducerat och ekologiskt. Det kan vara getost från Gullspira Gård på Gotland, ramslök och rostad morot från samma ö och gös från åländska Föglö. Nästan mitt i Vikings farled. För att finna ekologiskt vin därtill fick man dock gå vidare söderut.  Harry Ahlberg. Köksmästare på Cinderella och hans kollegor i land och till sjöss har gjort matkonst av råvarorna.

- När vi kom till Gullspira Gård för att köpa getcamembert fick vi loss 80 kilo. De sade att de mest säljer till konsumenter, t ex på marknader. Vi sade att nog betalar vi. Men det finns inte mer och vi har då valt att göra mindre portioner, för det är samma med många andra närproducerade och då även säsongsberoende produkter; de finns inte i volym.

- Vi brukar ju inte prata kilo, utan ton….

Som jämförelse kan nämnas att Viking Line förbrukar 80 ton kaffe om året. Då ska vi inte tala om kött, fisk, glass eller ost.

Det blir tunna skivor av dig, ekologiska camembert!

Vinet kommer från Gérard Bertrand, vid franska Medelhavskusten. De har producerat ekologiska viner sedan 2003 och utvecklat metoder som gett druvorna ökad fertilitet och höjd kvalitet, förutom primärmålet att inte lämna kolfotspår efter sig. Målsättningen är alltså noll kolfotspår, men resultatet har även gett godare och mer högklassiga viner.

- 60 procent av produktionen går på export och det gör oss lyhörda för kundernas krav. Ekologiskt vin är en stor och viktig trend, säger deras representant.

Men här kommer det ändå volym ur ekfaten.

Det är ekologiska producenters problem i Skandinavien. Små volymer ger måhända högre priser, men det ger också små bidrag till miljön. Först när ekologi ger volym blir det meningsfullt.

Jan Ohlsson

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.